Koji su najzanimljiviji planeti ikad pronađeni?

Gotovo svi planeti do danas pronađeni na ovaj ili onaj način smatraju se zanimljivima. Eksoplaneti pokazuju iznenađujuće raznolike osobine.
Prvi pronađeni egzoplaneti (1992.) orbitirali su oko pulsara (zvjezdanog tijela). Podrijetlo neizvjesno. Život je malo vjerojatan zbog Pulsar X-zraka.
Prvi planeti oko zvijezde slične suncu bili su “vrući Jupiteri”; Masa je teža od Jupitera, bliža je zvijezdi nego što je Merkur Suncu.
Vruće Jupitere lakše je pronaći: masivni planeti u uskim orbitama čine da zvijezda više klima. Sada su pronađene stotine.
Najtoplija egzoplaneta: WASP-12b, 2240 stupnjeva. S vremenom bi mogao ispariti poput divovske komete. Isparavanje je također primijećeno u HD 209458b.
Najmanja orbita: GJ 1214b (2,1 m km). Najkraće razdoblje: 55 Cancrie (17s 40d). Orbite nekih planeta su jako nagnute ili izdužene.
Mnogi zvjezdani sustavi sadrže dva ili više planeta. 55 Cancri ima 5 planeta; Šest planeta Glise 581 i Kepler-11.
Svemirski teleskop Kepler čak je otkrio sustav kandidata s dva planeta koja dijele istu orbitu, jedan se krećući 60 stupnjeva iza drugog.
Neki stjenoviti planeti toliko su vrući da im je površina rastopljena. Drugi mogu biti u potpunosti prekriveni oceanom i vrućom, sparnom atmosferom.
CoRoT-7b i Kepler-10b stjenoviti su planeti nešto veći i teži od Zemlje. Budući da oboje kruže u blizini zvijezde, to je planet lave.
Gliese 581g je veći. Orbita mu je mala, ali budući da je zvijezda hladni crveni patuljak, na svojoj površini može imati jezera i mora.
Prema teoretičarima, neki se egzoplaneti uglavnom sastoje od ugljikovih spojeva ili željeza / nikla, dok drugi mogu biti stijene bez metalne jezgre.
Ekstrasolarni sustavi uvelike se razlikuju od Sunčevog sustava. Možda postoji malo planeta poput Zemlje oko zvijezde slične Suncu s oceanom / životom.

Objavljeno dana