Hrana bogata vitaminom K

Vitamin A, vitamin B, vitamin C…postoji čitava abeceda vitamina i ne znamo uvijek što svaki od njih radi, ali znamo da su vitamini dobri za nas. Jedan od tih važnih vitamina je vitamin K, koji pomaže zgrušavanju krvi i stvaranju kostiju. Važno je da nam se krv zgruša kada smo ozlijeđeni ili bismo u suprotnom mogli iskrvariti, što je moguća posljedica hemofilije, stanja koje je proslavila ruska kraljevska obitelj Romonov. Kad god koža pukne, kao od posjekotine, iz nje poteče krv i na kraju nastane krasta. Ova krasta je rezultat zgrušavanja krvi – nakon što dobijete posjekotinu, krvne stanice se skupljaju u ugrušak kako bi spriječile izlazak više krvi i spriječile klice. Ispod kraste vaš imunološki sustav radi na liječenju kože. Sada kada znate koliko su kraste važne, možda se suzdržite od branja njih sljedeći put kada se ozlijedite!

Vitamin K potiče ovaj proces ozdravljenja, stoga je važno da ga unosimo u dovoljnoj količini hranom. Zdrava prehrana uključuje hranu bogatu vitaminom K koja pomaže u procesu zgrušavanja krvi. Bez dovoljno vitamina K u našim tijelima možemo postati ugroženi čak i od lakših ozljeda, jer koliko god se činilo da je bitno za naše zdravlje da se ta krasta stvori i zaustavi krvarenje. Vitamin K također čini naše kosti jakima, pa ih nedostatak vitamina K može oslabiti.

Hrana bogata vitaminom K je mnogo zelenog lisnatog povrća. Povrće bogato vitaminom K uključuje špinat, brokulu, bamiju, kelj, prokulice, zelje, zelje senfa, lucernu, zelje repe, cikle, blitve i alge. Ali povrće nije jedina hrana koja ima puno vitamina K u sebi. Vitamin K možete dobiti i iz začina: bosiljka, korijandera, peršina, kadulje, timijana (ali ne i ružmarina), te raznih namirnica bogatih vitaminom K poput krušnih mrvica, ribljeg ulja, šljiva i sojinih zrna.

Međutim, postoje slučajevi u kojima jedenje hrane bogate vitaminom K zapravo može biti štetno. Ljudi koji su u opasnosti od prekomjernog zgrušavanja krvi trebali bi se kloniti vitamina K jer će se krv još više zgrušavati. Također će djelovati protiv razrjeđivača krvi koje bi ljudi mogli uzimati kako bi smanjili svoje ugruške. Možda se čini kontraintuitivnim izbaciti puno povrća bogatog vitaminom K iz svoje prehrane, ali u razgovoru sa svojim liječnikom možete smisliti uravnoteženu prehranu za praćenje razine zgrušavanja krvi.