Kako imati nevjerojatan proljetni vrt: sjeme cvijeća je odgovor!

Bilo da imate veliki ili mali vrt, ili čak samo osunčani balkon ili ulaz, nema ničeg poput cvijeća koje će ukrasiti područje za tople mjesece koji dolaze. Međutim, kao i sve ostalo, troškovi su zabrinjavajući. Kupnja lončanica ili stanova cvjetnica je zgodna, može naletjeti na nešto novca. Kupnja sjemenki cvijeća jedan je od načina da dobijete svoj kolač i pojedete ga, da tako kažem. Sjemenke cvijeća jeftine su i predstavljaju zabavan projekt kasne zime za štedljive vrtlare.

Evo ekonomičnog pristupa nevjerojatnom prikazu cvijeća u proljeće i ljeto. Pogledajmo korak po korak do zavidne vrtne izložbe u susjedstvu.

Rasadnici dobivaju sadnice od svojih dobavljača u stanovima, a zatim presađuju pojedinačne sadnice u male plastične posude za prodaju u proljeće. To znači da imaju puno praznih stanova. Pitajte u svom vrtiću i provjerite imaju li rabljene plastične stanove kojih se žele riješiti – najčešće će vas osoblje vrtića uputiti na njihov skladišni prostor i reći: „Pomozi si sam!“ Sada imate nekoliko besplatnih kontejnera za početak vašeg sjemena cvijeća. Isperite izbjeljivač i vodenu otopinu kako biste ubili sve bakterije – 2-3 žlice izbjeljivača na galon vode radi posao. Okrenite ploške i ostavite da se osuše. Prije sadnje ponovno isperite običnom vodom.

Mješavina vermikulita i zemlje za lonce u omjeru 2:1 predstavlja dobar medij u kojem možete pokrenuti svoje sjeme. Ravno tlo za saksije može biti teško i izazvati plijesan. Vermikulit ima dvije svrhe: čini početni medij lakšim i time osigurava dobru drenažu. Postavite ravne na lim za pečenje ili čvrstu foliju, naslažite šljunak ili pijesak kako biste uhvatili višak vode. Dobro navlažite tlo, dopustite mu da se slegne. Ocijedite višak vode. Ne želite stajaću vodu.

Prije kupnje sjemena, odlučite se za shemu boja i mješavinu biljaka koje će uspjeti u vašem području za sadnju. Želite li se držati jednogodišnjih biljaka ili ubaciti nekoliko trajnica u svoju mješavinu? Jednogodišnje biljke su najlakše uzgajati, pa ako ste početnik, možda biste željeli stvoriti vrt koji se sastoji uglavnom od jednogodišnjih biljaka. Trajnicama je potrebno nešto duže da započnu, ali se vraćaju iz godine u godinu. Trajnice obično ne cvjetaju prve godine, pa to uzmite u obzir pri planiranju vrtnih gredica.

Kada kupujete sjeme cvijeća, svakako provjerite datum otisnut na poleđini paketa. Paketi su obično označeni s ‘spakovano za sezonu 200X’, a X je nadolazeća godina. Možda ćete pronaći sjeme cvijeća zaostalo od prošle sezone po povoljnim cijenama, u rasponu od 10-25 centi po paketu. Ako su paketi sjemena pravilno pohranjeni, daleko od izravnog svjetla i na hladnom mjestu, to može biti dobra cijena. Također želite provjeriti odgovarajuće datume sadnje za svoju zonu uzgoja. Ako sjeme treba posaditi u studenom, a sada je siječanj, odaberite drugi cvijet koji zadovoljava kriterije vremena sadnje za vašu zonu uzgoja.

Sada je vrijeme da posadite sjeme cvijeća. Koristite štapić od sladoleda i trajni marker za označavanje svakog reda biljaka. Uključite naziv cvijeta, datum sadnje i broj dana potrebnih za klijanje.

U fazi klijanja, svakodnevno zamagljivanje običnom vodom je sve što je potrebno da vaše sjeme cvijeća nikne. Budi strpljiv. Uskoro ćete biti nagrađeni malim sadnicama, osnovom za vaš proljetni i ljetni vrt. Kada vaše sadnice imaju dva seta ‘pravih’ listova, spremni ste za sadnju. Budite sigurni da se tlo dovoljno zagrijalo da vaše sjeme cvijeća može preživjeti. Ako ste posadili svoje sjeme u skladu sa smjernicama vaše zone uzgoja, uspjeh je vaš!

Ostalo je samo prihvatiti divljenje susjeda i prolaznika! Taj prekrasan vrt o kojem ste sanjali postao je stvarnost.

 

Objavljeno dana