Što je vanjski planet?

To je planet izvan Sunčevog sustava. Planete u našem sustavu oko Sunca; vanjski planeti vrte se oko drugih zvijezda.
Broj planeta u našem Sunčevom sustavu: 8.
Poznati i potvrđeni egzoplaneti (od proljeća 2011.): preko 500.
Teško je vidjeti egzoplanete. Oni su mali, tamni i blizu svojih zvijezda. Oni vrlo malo odražavaju svjetlost zvijezda.
Stoga je izravno otkrivanje gotovo nemoguće. Umjesto toga, mnoge planete određuje njihov neizravni utjecaj na povezanu zvijezdu.
Gravitacija planete koja kruži čini zvijezdu klimavom. Teško ga je vidjeti na nebu (astrometrija), ali prilično je lako izmjeriti u svjetlosti zvijezda.
Zvijezda, jedna po jedna, dolazi prema nama, jedna odlazi od nas. Rezultat: mali periodični pomak (Dopplerov efekt) u valnoj duljini zvijezde.
To nam daje orbitalno razdoblje, orbitalni opseg i (ako je poznata masa zvijezde) donju granicu planetarne mase.
Tako je švicarski tim predvođen Michelom Mayorom pronašao prvi egzoplanet koji kruži oko zvijezde slične suncu 1995: 51 Pegasi b.
Obrnuto: Ako orbitu gledamo sa strane, planet redovito prolazi ispred svoje zvijezde. U tim se “prijelazima” svjetlost zvijezde malo smanjuje.
Ako je poznata veličina zvijezde, donja granica sjaja daje veličinu planeta. Kada se kombinira s masom (Doppler metoda), dobiva se gustoća.
Potrebno je promatrati mnoge zvijezde da bi se vidjela bočna orbita. To je učinjeno s NASA-om, svemirskim teleskopom Kepler. Do danas je pronađeno više od 1200 kandidata.
Potraga: Eksoplanet nalik Zemlji u orbiti poput Zemlje oko zvijezde slične Suncu. To može biti život. Kepler će ga možda pronaći za nekoliko godina.

Objavljeno dana