Zašto se Pluton više ne smatra planetom?

Iako je Neptunova gravitacija izračunata, gibanje Urana činilo se nepravilnim. Američki astronom Percival Lowell počeo je proučavati 9. planet.
Nakon što je Lowell umro, Lowell Observatory regrutovao je farmera iz Kansasa Clydea Tombaugha da pozira i pregleda fotografske ploče za “Planet X”.
Tombaugh je pobijedio 18. veljače 1930. Pronašao je novi predmet na tanjurima od prije nekoliko tjedana. Otkriće planete X najavljeno je 13. ožujka 1930.
Venetia Burney (11) iz Oxforda u Engleskoj predložila je ime “Pluton”. Rimski bog podzemlja. Prva dva slova bili su inicijali Percivala Lowella.
Plutonova orbita je čudna. Drugi je planet nagnut (17 stupnjeva) prema svojim orbitalnim ravninama, vrlo ravan: udaljenost od Sunca varira od 4,7 do 7,4 milijarde km.
Slabiji je / manji / manje masivan nego što se očekivalo s 9. planeta. Njegova masa izračunata je iz Charona, mjeseca koji je otkriven 1974. godine, što odgovara 18% Mjeseca.
Stotine ledenjačkih tijela pronađene su izvan orbite Neptuna od 1992. godine. Ispada da je Pluton bio samo najveći član ovog Kuiperovog pojasa.
U stvari, drugi objekt Kuiperovog pojasa (KKC), Eris, može biti nešto veći od Plutona. Objekt promjera 2300 km ima čak i satelit: Dysomia.
Neke orbite KKC-a su izuzetno široke / nagnute / ravne. Primjerice, Sedni je potrebno 12 000 godina da kruži oko Sunca. Pluton ima 248 godina.
KKC su ostaci formacije Sunčevog sustava. Ukupan broj onih koji su veći od 100 km danas se procjenjuje na oko 100 000.
Status Plutona promijenjen je u kolovozu 2006. na sastanku Međunarodne astronomske unije u Pragu. S planeta je srušen na “patuljasti planet”.
Srećom, Clyde Tombaugh nije vidio ponižavajuće smanjenje statusa svog voljenog planeta. Preminuo je 1997. u 90. godini.
NASA-ina svemirska sonda New Horizons, lansirana u siječnju 2006., letjet će u blizini Plutona / Charona u lipnju 2015. i putovati u još najmanje dva KKC-a.

Objavljeno dana